arrow Jídelníček

Aktuální jídelníček Školní jídelny Základní školy Bělá pod Bezdězem:
https://www.strava.cz/strava/stravnik/jidelnicky?zarizeni=0166

Odkaz pro strávníky Školní jídelny Základní školy Bělá pod Bezdězem na přihlášení na STRAVA.cz
http://www.strava.cz/strava/?zarizeni=0166

Označování alergenů na jídelním lístku

Od 13. 12. 2014 je povinností všech výrobců potravin a také všech článků veřejného stravování včetně školních jídelen označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích. Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nemůže brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů. Označení přítomnosti alergenu bude na týdenním jídelním lístku vyvěšeném ve ŠJ označeno číslem označujícím alergen. Seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek, je umístěno v blízkosti jídelního lístku v ŠJ. Informace o konkrétních alergenech je též zveřejněna na www.strava.cz, kde je k dispozici jídelníček naší školní jídelny (0166). Informaci o alergenech lze získat po rozkliknuti červené ikony na řádku oběd 1 (2) vpravo.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

  • OBILOVINY obsahující lepek (pšenice, žito, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
  • KORÝŠI a výrobky z nich
  • VEJCE a výrobky z nich
  • RYBY a výrobky z nich
  • PODZEMNICE OLEJNÁ (arašídy)
  • SOJOVÉ BOBY (sója) a výrobky z něj/z ní
  • MLÉKO a výrobky z něj
  • SKOŘÁPKOVÉ PLODY (mandle, lískové a vlašské oříšky, kešu, para, pekanové ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
  • CELER a výrobky z něj
  • HOŘČICE a výrobky z ní
  • SEZAMOVÁ SEMENA a výrobky z nich
  • OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšší 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  • VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj
  • MĚKKÝŠI a výrobky z nich

V případě jakýchkoli dotazů se obraťte na vedoucí stravování Alenu Tůmovou, telefon 326 701 336, 731 421 982.