V pondělí 9. 9. 2019 se skupina 17 žáků ZŠ Bělá pod Bezdězem společně s 20 žáky Základní školy s rozšířenou výukou jazyků v Liberci vydala vstříc dobrodružství do Švýcarska. Mladé cestovatele totiž čekala první část výměnného programu se svými vrstevníky z Orientierungsschule v obci Thayngen, která se nachází v německojazyčném kantonu Schaffhausen. A i když cesta za novými přáteli trvala skoro 11 hodin, nikdo z přítomných nelitoval, že se na ni vydal.

Švýcarská škola připravila pro české žáky opravdu bohatý program. V úterý všichni účastníci navštívili největší švýcarské město Curych, které poznali díky hře „Foxtrail“, což je vylepšená forma české „šipkované“. Další den čekaly na mladé dobrodruhy Rýnské vodopády a překrásné město Schaffhausen. I zde se nejednalo o obyčejnou procházku. Skupinky žáků plnily po cestě úkoly, tentokrát s mobilní aplikací Locandy. Čtvrtek byl ve znamení sportovních her, do kterých se zapojila celá škola. Děti se postupně utkaly ve fotbalu, freesbee a florbalu. Kromě školního programu si pro české žáky připravily různé aktivity také partnerské rodiny. Někteří se např. plavili lodí na řece Rýn, jiní hráli bowling, mnozí grilovali. Třešničkou na dortu byla závěrečná diskotéka v místním mládežnickém klubu.

V pátek 13. 9. v ranních hodinách vyrazil český autobus zpátky do České republiky. Nálada celé posádky byla vynikající. Žáci se vraceli domů plni dojmů a nových zážitků. Na všech tvářích byla vidět spokojenost, radost. A hlavně pýcha! Vždyť si mnozí z žáků poprvé vyzkoušeli nejen své jazykové znalosti v praxi, ale také svou samostatnost v cizí zemi bez rodičů.

Velké poděkování za zdárný průběh první části výměnného pobytu patří v prvé řadě panu Felixi Germannovi z Orientierungsschule Thayngen, dále ředitelství Základní školy v Bělé pod Bezdězem, zřizovateli školy městu Bělá pod Bezdězem a firmě Atmos Jaroslav Cankař a syn.

Libuše Coufalová, Pavlína Trávníková

Kategorie: Aktuality