Stejně jako zahájení školního roku patří už i Výstava na stromech ke každoročnímu bělskému podzimu. V kaštanové aleji na Masarykově náměstí vyvěsí žáci naší základní školy plakáty s nějakým ožehavým tématem z oblasti důstojné práce v zemích Globálního jihu. Tentokrát tam bude výstava viset od 1. do 8. října na podporu Týdne důstojné práce.

Akci zaštiťují dvě nevládní neziskové organizace: Fairtrade ČS a NaZemi. Každý rok se zaměření happeningu mění. V roce 2015 byla hlavním tématem káva, následovaly koželužny a výroba obuvi, pěstování banánů, výroba bot v Indii, pěstování kakaa, práce v době automatizace a loni pěstování bavlny. Tématem osmého ročníku je pěstování kávy v Kolumbii.

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje dnešní doby. Více než polovina Čechů pije denně dva až tři šálky kávy. Nejvíce kávy se vypěstuje v Brazílii, Vietnamu a Kolumbii. Právě do Kolumbie se organizátoři vydali, aby se doptávali pěstitelů a pěstitelek, jak se jim žije. Lidé stojící za naším šálkem kávy se potýkají především s nízkými výkupními cenami, rostoucími náklady na její pěstování a nejistotou dobré sklizně. Tu ještě zesilují dopady klimatické změny. Pomocí nové výstavy Kávová krize můžete i Vy nahlédnout do života pěstitelů kávy v Latinské Americe a společně s námi se zamyslet nad možnostmi udržitelnější konzumace oblíbeného nápoje. Přijďte se do našeho parku podívat, jste srdečně zváni!

Ing. Pavlína Cankařová

Kategorie: Aktuality