Již tradičně patří začátek října celorepublikovému happeningu na podporu Světového dne za důstojnou práci; Výstavě na stromech. Předchozí výstavy pomocí originálních fotografií zavedly návštěvníky do zemí globálního jihu, třeba na kávové či kakaové plantáže v Africe nebo do koželužen v Indii. Letošní ročník je však naprosto jiný. Nejenže vystavované obrázky nejsou fotografiemi, ale výtvory dnes všemi vzývané AI, ale navíc dokumentuje, že jde o problém zdejší, český – o transformaci energetiky. Plakáty, které budou v týdnu od 7. do 14. října viset na více než 90 místech v České republice, přibližují současnou podobu práce v energetickém průmyslu a zvažují její budoucnost.

Že je současná situace neudržitelná, naznačuje i to, že téměř 40 % emisí v Česku produkuje energetika. Jen samotná hnědouhelná elektrárna Počerady ročně vytvoří 4 % všech emisí. Pět největších českých hnědouhelných elektráren pak ročně generuje zhruba stejně emisí oxidu uhličitého jako naše silniční doprava. Výstava čerpá z výzkumu, který realizovali odborníci z Masarykovy univerzity s podporou organizace NaZemi. Do výzkumu byli zapojeni lidé, kterých se transformace přímo dotkne – odborářky, akademici, úředníci, zástupkyně energetických firem, a především samotní pracující v českých provozech. Ti všichni nabídli svůj pohled na to, jaké dopady podle nich bude mít na práci a na společnost přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku.

Pokud vás výstava zajímá, máte příležitost ji navštívit přímo v našem krásném parku na Masarykově náměstí, kde ji pro vás vyvěsili žáci devátého ročníku.

Ing. Pavlína Cankařová

Kategorie: Aktuality