I letos se žáci naší základní školy zapojili do celostátní Zeměpisné olympiády. Nejprve jsme spolu s p. učitelem Mgr. Václavem Hojkou připravili školní kolo této soutěže, z něhož vzešla jména našich reprezentantů. Výběr soutěžících byl napříč ročníky a skládal se z Kláry Frydrychové, Vojtěcha Mencla, Adama Znamenáčka (všichni z 6.C), Lucie Černé, Justýny Ježkové a Karolíny Měšťanové (všechny ze 7.B). Šestici postupujících rozšířila dvojice z 9.A, a to Karolína Ginzlová s Janem Kulichem.

            V okresním kole se naše žákyně a žáci utkali s ostatními vrstevníky z kraje března. Nikam však nemuseli, jelikož okresní kolo proběhlo stejně jako v minulém roce online způsobem. K tomu byla připravena učebna IT v prostorách naší školy, kde soutěžící přes dvě a půl hodiny řešili geografické úlohy a otázky. Jejich dovednosti a znalosti byly otestovány ve třech disciplínách: prací s atlasem, testem geografických znalostí a praktickým testem.

            Nyní k výsledkům. V kategorii C, kde soutěží 8. a 9. ročníky spolu s víceletými gymnázii se postupně na 30. a 28. místě umístili Jan Kulich a Karolína Ginzlová. K poměření sil žáků 7. ročníků sloužila kategorii B. V té se na 23. místě umístila Karolína Měšťanová a na 16. pozici Justýna Ježková. Velmi těsným rozdílem bohužel svůj loňský postup do krajského kola neobhájila Lucie Černá, která skončila na hořkosladkém 4. místě. V poslední kategorii A zaměřenou pro žáky 6. ročníků se bok po boku na 16. a 15. příčce umístili Vojtěch Mencl a Klára Frydrychová. Na závěr se na fantastickém 2. a postupovém místě umístil Adam Znamenáček, který navíc dominoval celému okresu v praktické části Zěmepisné olympiády. Adam tedy postupuje dál do krajského kola. Tímto mu s p. učitelem Hojkou přejeme mnoho úspěchů a držíme palce. Zároveň chceme poděkovat všem účastníkům letošní Zeměpisné olympiády a budeme se těšit na 25. ročník v roce 202

Mgr. Patrik Řezáč

Kategorie: Aktuality