Bylo krásné zářijové pondělí 12. 10., když se výprava ze ZŠ Bělá pod Bezdězem vydala vstříc srdci britského impéria – rušnému Londýnu. Již před odjezdem se objevovaly různé obavy o budoucnost této akce, když jen pár dní předtím zesnula britská panovnice Alžběta II. Zájezd byl však již naplánován několik měsíců předem, a proto jsme se na cestu vydali očekávajíce, že v případě potřeby dokáže naše výjimečně schopná průvodkyně pí Lenka Navrátilová program upravovat podle aktuální potřeby.

Do slunného francouzského přístavu Calais jsme dorazili brzkého rána druhého dne. Navazující cesta trajektem po Lamanšském průlivu proběhla díky klidnému moři zcela bez problémů a záhy už nás vítaly proslavené Bílé útesy doverské, symbol anglického pobřeží. Londýn, cíl naší cesty, nás uvítal smutně podmračeným nebem, jež jako by celou zemi zahalilo smutečním závojem na uctění památky milované královny.  Během tohoto prvního dne na anglické půdě jsme dokázali v čase hodném Guinessovy knihy rekordů shlédnout celou řadu světoznámých památek – projeli jsme se Londýnským okem, vyfotili jsme se u Westminsterského paláce a prozkoumávali obchůdky kolem Picadilly Circus. Navrch k tomu jsme se mohli projet proslulým červeným autobusem, „double-deckerem“, a ochutnali místní kulinářskou specialitu Fish & Chips. Unavení jako mátohy jsme pak byli v podvečer ubytováni u místních rodin, kde jsme konečně mohli zalehnout do peřin a načerpat sílu na další den.

Ve středu nám přálo štěstí a probudili jsme se do prosluněného rána. Program na tento den se nesl primárně ve znamení her, neboť jsme jeho převážnou část strávili v nedalekém lunaparku Legoland, kde jsme mohli vyzkoušet všelijaké atrakce. Milovníci adrenalinu si zajisté přišli na své při Dračí jízdě nebo na simulátoru volného pádu. Stavitelsky a umělecky zaměření žáci pak mohli realizovat výplody své fantazie na několika stanoviších s lego kostičkami. Rozjuchaní a vyblbnutí jsme pak ještě přejeli do nedalekého městečka Windsor, kde jsme si mohli prohlédnout královský zámek téhož jména i proslavenou internátní školu Eton College, kde jsou na vládnutí připravováni budoucí představitelé vrcholné politiky i hlavy státu.

Na poslední den, čtvrtek, jsme se vrátili zpět do Londýna, kde jsme měli možnost překročit Greenwichský nultý poledník. Poté jsme nasedli na loď a nechali se převézt do centra Londýna, abychom mohli obdivovat krásy St. Paul’s Cathedral a dvou slavných mostů – Millenium Bridge a Tower Bridge. Přes Tower Bridge jsme se dostali až k samotnému londýnskému Toweru, kde jsou v dnešní době uschovány královské klenoty, jež jsme měli možnost si též zblízka prohlédnout. Nabyti novými zážitky a dojmy jsme se nakonec nechali převézt zpět k autobusu, který tam na nás již nedočkavě čekal, a vydali jsme se na dlouhou cestu domů.

Na zpátečním trajektu nám již nezbývalo nic jiného než zamáčknout slzu a s těžkým srdcem se loučit s Britskými ostrovy, z nichž jsme toho viděli tolik a přesto tak málo. Sbohem, krásná Anglie, jak jen to bude možné, tak se k tobě zase vrátíme a do té doby…God Save the King!

                                                                                  Účastníci zájezdu ze ZŠ Bělá p. Bezdězem

                          Bc. Patrik Čech, Mgr. Šárka Dufková, Mgr. Patrik Řezáč

Kategorie: Aktuality