V úterý 30. 1. 2024 se ve školním klubu uskutečnil první ročník Debatiády. Jedná se o formát debatní soutěže pro žáky základních škol a odpovídajících ročníků gymnázií, kdy proti sobě stojí dvoučlenné týmy na pozici afirmace (zastánce debatované teze) a negace (odpůrce afirmačního týmu). Vše se řídí přesně danými pravidly. Soutěž zaštituje Akademie debatních klubů. Členové bělského Debatního klubu poměřili své řečnické umění a práci s argumenty během dvou odpoledních hodin při obhajobě či negaci tezí: ČR by měla omezit spotřebu nezdravých potravin, Výuka cizích jazyků by se měla změnit a Prázdniny bychom měli trávit jinak.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích. Tu mladší vyhrála dvojice Matouš Ludvík Čichovský (7. C) a Natálie Najmanová (6. B). Ve starší kategorii se povedlo nasbírat nejvíce bodů týmu Ema Vernerová a Eliška Grygarová (obě 8. A).

Vzhledem k tomu, že do regionálního kola postupují z každé kategorie dva týmy a naše bělská základna se skládá z pěti dvojic, vyjedeme 21. března na regionální kolo do Prahy v plném počtu i s náhradníky, kteří si soutěž trochu více „osahají“. V Praze se Běláci střetnou se zástupci ZŠ Zdice a Odoleny Vody, Scio školy Kolín a s gymnazisty z Open Gate.

Doufáme, že je soutěž namotivuje k působení v Debatním klubu i v dalších letech.

Mgr. Zuzana Kleinová, Bc. Patrik Čech

Kategorie: Aktuality